Tinta Könyvkiadó
Tinta Könyvkiadó

tel.: 061/371-05-01, fax: 061/371-05-02
1116 Budapest, Kiskőrös utca 10.


Leírás Tartalomjegyzék Előszó

Nemesi Attila László, T. Litovkina Anna, Barta Zsuzsanna, Barta Péter (szerkesztő): Humorstílusok és -stratégiák

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Nemesi Attila László, T. Litovkina Anna, Barta Zsuzsanna, Barta Péter: Humorstílusok és -stratégiák

484 oldal, B/5, puhafedeles
3990 Ft
ISBN 9789634091691
2018

A humor összetett, változatokban gazdag jelenség: stílusok és stratégiák sokfélesége jellemzi. Egyszerre könnyed és komoly, állandó és változó, univerzális és egyedi. Titokzatos, néha zavarba ejtő, de kiismerhető. A 2017 szeptemberében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán megrendezett V. Magyar Interdiszciplináris Humorkonferencia előadásaiból készült 32 tanulmány friss képet ad arról, hogyan közelít a humorhoz az irodalmár, a médiakutató, a zenész, a folklorista, a nyelvész, a pszichológus vagy éppen a történész. Mert a humor esztétikai kategória, nyelvi, képi és zenei jelenség, szórakoztató és gyógyító eszköz, manipulációforrás, pedagógiai módszer – és még annyi minden más. A kötet tanulmányait olvasva egyszerre csillan meg előttünk a humor tudománya és a tudomány humora. Viccen kívül! (És persze belül, innen és túl.) 

Schirm Anita egyetemi adjunktus, Szegedi Tudományegyetem 

 

NEMESI ATTILA LÁSZLÓ a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékének docense. Fő kutatási területe a figuratív nyelvhasználat és a humor pragmatikája. Visszatérő előadója a magyar interdiszciplináris humorkonferenciáknak: foglalkozott Kabos Gyula és Hofi Géza nyelvi humorstratégiáival, valamint a viccek humoros beszédaktusaival. Két könyve jelent meg eddig: Az alakzatok kérdése a pragmatikában (2009) és a Nyelv, nyelvhasználat, kommunikáció (2011/2016). 

 

T. LITOVKINA ANNA a Selye János Egyetem (Komárno, Szlovákia) habilitált docense. Magyarországon és külföldön egyaránt elismert közmondás- és humorkutató, tizenöt könyv szerzője/társszerzője, pl. Magyar közmondástár (2005). Tizenkét kötet társszerkesztője. Több mint száz tanulmányt és könyvfejezetet írt. A Nemzetközi Folklórlingvisztikai Kutatócsoport vezetője, az I., a II., a III., a IV. és az V. Magyar Interdiszciplináris Humorkonferencia főszervezője. 

 

BARTA ZSUZSANNA klinikai szakpszichológus, pszichológia szakos tanár, magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész, tanár. A Dél-pesti Centrumkórház pszichológusa. Alapító tagja a Magyar Irodalomterápiás Társaságnak. Jámbor Andrea és Orgován Gábor Hallhatatlan szavak című könyvének szakmai lektora. A III. és IV. Magyar Interdiszciplináris Humorkonferencia konferenciaköteteinek, a Sokszínű humor és A humor nagyítón keresztül című köteteknek társszerkesztője. 

 

BARTA PÉTER a nyelvtudomány kandidátusa, egyetemi docens (Eötvös Loránd Tudományegyetem). Fő kutatási terü­letei a közmondások (különösen a francia közmondások és azok ferdítései, a francia, a magyar és az egyéb európai anyag összehasonlítása) és a francia morfoszintaxis. 60 publikáció szerzője/társszerzője (pl. A közmondásferdítések ma: öt nyelv antiproverbiumainak nyelvészeti vizsgálata, 2018) és hét kötet társ-szerkesztője. A Nemzetközi Folklórlingvisztikai Kutatócsoport tagja, a Paremia című folyóirat lektora. 

 


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 204. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
A nap idézete Shakespeare-től:
Tavasszal az élet csupa...
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2018-at?szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
Hírlevél

Hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.
Feliratkozás

A feliratkozott címzettek között minden hónapban egy 10.000 Ft értékű vásárlási utalványt sorsolunk ki.
Eddigi nyertesek.
A Tinta Könyvkiadó sikerlistája
2018 - december
1.Meseszótár
2.Magyar szókincsbővítő diákszótár
3.Idegen szavak alapszótára
4.Magyar motívumok kifestőkönyve
5.Top 2000 német szó
6.Szinonimák
7.Emelt szintű angol nyelvtan gyakorlatokkal
8.Magyar virágok kifestőkönyve
9.Semmelweis, az anyák megmentője
10.Magyarországi lepkék kifestőkönyve