Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből Előszó

Jászay László: Az orosz igeszemlélet oktatásának nyelvészeti alapjai

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Jászay László: Az orosz igeszemlélet oktatásának nyelvészeti alapjai

112 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789634092001
2019

Az orosz igeszemlélet nemcsak a nyelvészeti kutatás szempontjából számít hagyományosan bonyolult kategóriának, hanem a nyelvoktatásban is: senki sem vonja kétségbe, hogy a folyamatos és befejezett ige használatának elsajátítása számos nehézségbe ütközik és komoly kihívást jelent az oktatási folyamat különböző fokain – beleértve a felső szintet is. A jelen könyv nyelvészeti megközelítéssel próbál eligazítani az igeszemlélettel kapcsolatos jelenségek útvesztőiben, rámutatva a gyakorta visszatérő „fájó pontokra”, s ezáltal segítve a tanárt abban a törekvésében, hogy szükség esetén átértékelje, újragondolja vagy finomítsa az addig követett módszereit. A könyv négy fejezetre tagolódik, az egyes témák olyan alapkérdések köré rendeződnek, mint az igék szemléletpárokba fejlődésének problémája, az aspektusbeli oppozíciók típusai, az ige lexikai jelentésének szerepe, az igeidővel és a modalitással való összefonódás, a magyarral való egybevetés pozitív kihasználásának lehetőségei, valamint bizonyos igeszemléleti szabályok felülvizsgálata. 

A szerző az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szláv és Balti Filológiai Intézetének professor emeritusa, az orosz aspektus ismert kutatója, aki hosszú időn keresztül az igeszemlélet használatának elsajátítását célzó gyakorlati foglalkozásokat is vezetett. 


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 207. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.