Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből Előszó

Nagy György (szerkesztő): Tele van a csipkebokor virággal
333 magyar nóta szövege magyarul és angolul

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Nagy György: Tele van a csipkebokor virággal

234 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789634092223
2019

A magyar nóták és népdalok kulturális hagyatékunk legértékesebb remekművei közé tartoznak, amelyek 300 éves hagyományra tekinthetnek vissza. Gyökereiket a katonai toborzódalban, vagyis verbunkosban kell keresi az 1700-as évek elején. Az 1800-as évek közepén már ezrével születtek magyar nóták, amelyek közül nagyon sok a mai napig közismert maradt. Esküvőkön, éttermekben, kávéházakban és szórakozóhelyeken gyakran lehet hallani magyar nótákat vagy azok beatzenével stilizált változatát. 

 

Gyűjteményünk a 333 legnépszerűbb magyar nótát és népdalt öleli fel. A fordító elsődleges célja az volt, hogy nótakincsünket a nagyvilág számára is érthetővé és élvezhetővé tegye. Fordításunk nemcsak a dalok megértését segíti elő, hanem azok angol nyelvű előadását is lehetővé teszi. Az angol fordítások rímsémája és ritmusa szorosan követi a magyar eredetit, és visszaadja a magyar szöveg jelentését, hangulatát és humorát. Könyvünkben az angolul és magyarul tanulók is hasznos forrásmunkára találnak. 

 

A fordító, Nagy György ötvenöt éve él az Egyesült Államokban, ahol egyetemi tanulmányait végezte. Számos szótára jelent meg a Tinta Könyvkiadónál és az Akadémiai Kiadónál: Angol-magyar kifejezések (2010), Angol közmondások (2013), Angol elöljárós és határozós igék szótára (2014), Magyar–angol közmondásszótár (2017), Angol elöljárószavas kifejezések szótára (2018), Magyar–angol szólásszótár (2018) 

 


   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.