Tinta Könyvkiadó

CD-melléklettel jelent meg Gáll Ernő levelezése

A Napvilág és a Korunk Kiadó közös gondozásában jelent meg karácsony előtt Gáll Ernő monumentális és szerteágazó levelezése. Nyomtatásban 800 oldalon közel 300 levelet adnak közre a kiadók, de a könyv CD-melléklete tartalmazza Gáll Ernő 1949 és 2000 közötti összes levelét, több mint 5000 db-ot.

A kutatók és az érdeklődők számára szinte kiaknázhatatlan a számítógépes program nyújtotta teljes körű keresési lehetőség. A CD-n nem csak nevekre, hanem a levelekben előforduló bármely szóra kereshetünk. A szöveges adatbázist és a keresőprogramot a TINTA Könyvkiadó munkatársa, Kiss Márton tervezte és építette fel.

A keresési lehetőségekre csak példaképpen: a "nyelv" szó 522 alkalommal fordul elő a levelekben; Cs. Gyimesi Évának Gáll Ernőhöz írt egyik írásában olvashatjuk a következő lírai vallomást: "...magyarnak lennem olyan természetes, mint csecsemőnek a sírás, szerelmesnek a csók, haldoklónak az utolsó sóhaj. Ezen a NYELVEN fogalmazódik életem, miközben próbálgatom esélyeimet: megszolgálni azt a gyönyörű-keserves ajándékot, hogy embernek születtem."

A Tinta Könyvkiadó a szövegesadatbázis-építés során nyert tapasztalatait szeretné hasonló munkálatokban kamatoztatni, ezért a kiadó munkatársai felajánlják kapacitásukat további projektek részére.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.