Tinta Könyvkiadó

Megjelent a Magyar történelmi pillanatképek

A Magyar történelmi pillanatképek című hasonmás kiadványnak az alapja 1936-ban jelent meg a Budapesti Szent István Cikóriagyár gondozásában. A Cikóriagyár 32 oldalas, nagy méretű - 230 milliméterszer 320 milliméteres -, képek nélküli üres gyűjtőalbumot bocsájtott az érdeklődők rendelkezésére. Ebbe összegyűjtve oldalanként 4, azaz összesen 128 színes kis képet lehetett beragasztani. A kőnyomatos képek mérete 95 mm x 55 mm. A képecskéket - mai szóhasználattal -, matricákat a gyűjtők a cikóriakávé dobozában találták meg.
A reklám mellett nemes, kulturális nevelő szándékú is volt a Magyar történelmi pillanatképek című album. A 128 kép legendákkal együtt a magyar történelem egy-egy kiemelkedő eseményét mutatja be a vérszerződéstől nagybányai Horthy Miklós kormányzóvá választásáig. Mindegyik kép tartalmát 14-15 soros olvasmányos kísérő szöveg mutatja be. Részlet a kiadvány előszavából: "Ebből az albumból kis tájékoztatót és ízelítőt kaphatunk abból a gyönyörű édes-bús könnyel-vérrel teli meséből, ami a mi édes hazánk ezer évének történelmét jelenti. A történelmi legendák bemutatását az indokolja, hogy a fiatalok fogékonyabbak ezekre, mint a társadalmi vagy politikai témák elemzésére."
.

.
Az album képeinek alapját képzeletből készített színes festmények alkotják. Megjelennek a honfoglalás és a kalandozások korának legendái, mint a fehér ló mondája, Lehel kürtje vagy Botond története. Több kép ábrázolja a Szent László mondakörnek az eseményeit, például azt, hogy Szent László vizet fakaszt a sziklából. Láthatjuk, amint Mátyás Királyt megválasztják a Duna jegén. A csaták, szabadságharcok mellett megjelennek a magyar tudomány és művelődés fontos állomásait ábrázoló illusztrációk is. Az egyiken Pázmány Péter látható, amint kihirdeti a nagyszombati egyetem megalapítását. A másik kép Széchenyi István jövedelmének felajánlását ábrázolja, amivel az Akadémia alapítását kezdeményezte.
A Magyar történelmi pillanatképek című gyűjtőalbum napjainkban antikváriumok árverésének ritka darabja. Még a hiányos, nem mind a 128 színes képet tartalmazó albumok is magas leütési árat érnek el. A TINTA Könyvkiadó a Pytheas Könyvmanufaktúrával szorosan együttműködve a mostani reprint kiadványhoz is több, hiányos eredeti gyűjtőalbumot használt fel. A kiadvány "A magyar nyomtatott örökség feltárása" program keretében jelent meg.
A reprint kiadványban mind a 128 színes kép - nem kivehető módon - a helyére nyomtatva található. A kötéshez - az eredetivel egyező módon - nemzetiszínű szalag került felhasználásra.
Ajánljuk mindenkinek, aki a magyar történelmet 128 színes képpel szemléltetve, közérthető leírásokban kívánja feleleveníteni vagy másokkal megismertetni.
.
Most 20% kedvezménnyel 8000 Ft helyett 6400 Ft-ért rendelhető meg a TINTA Könyvkiadótól [Katt ide]
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.