Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék A könyvről írták interjú a szerzővel részlet a könyvből

Parapatics Andrea: Szlengszótár
A mai magyar szleng 2000 szava és kifejezése fogalomköri szinonimamutatóval

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Parapatics Andrea: Szlengszótár

144 oldal, A/5, puhafedeles
ISBN 9789639902015
2008

Parapatics Andrea még csak 22 éves, de már van egy magyartanári diplomája, ősztől egy gimnáziumban tanít és az ELTE doktori képzésére jár, emellett az Anyanyelv-pedagógia című elektronikus folyóirat egyik rovatvezetője. Andrea évek óta foglalkozik nyelvészettel, elsősorban az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének keretében. Idén jelenik meg saját gyűjtésű szlengszótára, amelyről többek között a Magyar Tudományos Akadémián is tartott előadást. A szótár megjelenésének kapcsán teszek fel most néhány kérdést Andreának.

Kérlek, mesélj arról, mi is az a szleng! A mai magyar szleng egy speciális nyelvváltozat, amelynek nyelvtani rendszere szinte azonos a köznyelvével, szókincse viszont meglehetősen eltérő és rendkívüli gyorsasággal változó. Bár kialakulásának alapjai a tolvajnyelvben keresendők, elterjedésének fő befolyásolói pedig a fiatalok, mégsem nevezhetjük ma már sem argónak, sem ifjúsági vagy diáknyelvnek, hanem magyar műszó híján az angolból átvett szlengnek. Ha ugyanis jobban megfigyeljük környezetünk nyelvhasználatát, rájövünk arra, hogy a szleng megjelenése ma már független a társadalmi osztályoktól és az életkortól, sőt a földrajzi elhelyezkedéstől is. Ugyanúgy hallhatunk szlenget munkásoktól és igazgatóktól, fiataloktól és idősektől, fővárosiaktól és vidékiektől - csak természetesen különböző mértékben. Számomra szimbolikus hatással bír, hogy a slang szó etimológiája máig nem tisztázott egyértelműen, akárcsak az ezzel jelölt nyelvváltozat nyelvrendszerbeli helyzete sem.

Mondj egy-két érdekes vagy gyakran használt példát! Eddig 67 szlengszinonimát találtam például a -nagyon jó- kifejezésére, ezt jelentik közismertebb király, sirály és zsír szavaink, de a büntet, az odavág és az istencsászár is. Gyakran hallhatjuk, hogy büfé-ruhatár szakosoknak hívnak bennünket, tarisznyarákokat, holott mi sem hesszelünk sokat két vizsi és három beadandó között. :-)

Miért tartod fontosnak, hogy újabb szlengszótár jelenjen meg? A szleng, pszichológiai és társadalmi alapjainál fogva, olyan gyorsan változik, különösen a mai felgyorsult világban, hogy akár évente jelenhetnének meg újabb és újabb gyűjtemények. Sokak szerint nem érdemes ezeket a szavakat, kifejezéseket konzerválni a jövő számára, de én inkább Bárczi Géza nézetéhez igazodom, amely szerint -"A nyelvésznek az egész életet magához kell ölelnie, hogy feladatának megfelelhessen-." Márpedig napjainkra a szleng - akár elfogadjuk, akár nem - életünk szerves részévé vált.

Különbözik ez a könyv valamiben az eddigi szlengszótáraktól? Igen. A könyv végén, a szótárirodalomban elsőként, egy újfajta, úgynevezett fogalomköri szinonimamutató segíti a böngészést vagy célzott keresést. Itt a szótár - egyébként betűrendben található - elemeit tematikus csoportokba rendeztem. Tovább könnyíti a keresést, hogy itt már a köznyelvi szavak állnak címszói szerepben, és azok szinonimáiként sorolom fel az azonos vagy hasonló jelentésű szlengeket. Könnyítésül egy példa: a Táplálkozás csoporton belül olvashatjuk a étkezések, ételek, italok szlenges elnevezéseit, többek között a buborékmentes ásványvizet mint buzivizet és kislányvizet, vagy az eszik címszó alatt az abrakol, bepuszil, betol, burkol, flamózik, mérgez, zúz szavakat.

Mi a szakma reakciója arra, hogy valaki 22 évesen ír egy szótárt? Mivel az interjú idején a könyv még a nyomdában van, erre a kérdésre egyelőre magam is kíváncsian várom a választ. Az előadásokra, beharangozókra kapott reakciók azonban szívet melengetőek voltak, a nyelvtudomány és azon belül a szleng eddig megismert kutatói kedves, segítőkész magatartással és szavakkal bátorítottak.

Mik a terveid a közeljövőben? Igyekszem sikeresen és hasznosan elvégezni a doktori képzést, és továbbra is próbálok részt venni a számomra érdekes nyelvészeti témájú kutatásokban. Folytatom a mai magyar szleng gyűjtését, hiszen ez saját kutatási témám is, mellette pedig azon fáradozom, hogy két osztályomat sikeresen felkészítsem a magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgára.

Parapatics Andrea könyvének bemutatója szeptember 25-én 17 órakor lesz a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban. A kötetet Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója mutatja be, a szerzővel Turczi István irodalomtörténész beszélget.


Pataky Adrienn
ELTE Online


Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 6. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.