Tinta Könyvkiadó
Tinta Könyvkiadó

tel.: 061/371-05-01, fax: 061/371-05-02
1116 Budapest, Kiskőrös utca 10.

Lőrincze Lajos könyvtárbővítési pályázat, 2020

Leírás Tartalomjegyzék A könyvről írták interjú a szerzővel részlet a könyvből

Parapatics Andrea: Szlengszótár
A mai magyar szleng 2000 szava és kifejezése fogalomköri szinonimamutatóval

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Parapatics Andrea: Szlengszótár

144 oldal, A/5, puhafedeles
1490 Ft
ISBN 9789639902015
2008

Parapatics Andrea még csak 22 éves, de már van egy magyartanári diplomája, ősztől egy gimnáziumban tanít és az ELTE doktori képzésére jár, emellett az Anyanyelv-pedagógia című elektronikus folyóirat egyik rovatvezetője. Andrea évek óta foglalkozik nyelvészettel, elsősorban az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének keretében. Idén jelenik meg saját gyűjtésű szlengszótára, amelyről többek között a Magyar Tudományos Akadémián is tartott előadást. A szótár megjelenésének kapcsán teszek fel most néhány kérdést Andreának.

Kérlek, mesélj arról, mi is az a szleng! A mai magyar szleng egy speciális nyelvváltozat, amelynek nyelvtani rendszere szinte azonos a köznyelvével, szókincse viszont meglehetősen eltérő és rendkívüli gyorsasággal változó. Bár kialakulásának alapjai a tolvajnyelvben keresendők, elterjedésének fő befolyásolói pedig a fiatalok, mégsem nevezhetjük ma már sem argónak, sem ifjúsági vagy diáknyelvnek, hanem magyar műszó híján az angolból átvett szlengnek. Ha ugyanis jobban megfigyeljük környezetünk nyelvhasználatát, rájövünk arra, hogy a szleng megjelenése ma már független a társadalmi osztályoktól és az életkortól, sőt a földrajzi elhelyezkedéstől is. Ugyanúgy hallhatunk szlenget munkásoktól és igazgatóktól, fiataloktól és idősektől, fővárosiaktól és vidékiektől - csak természetesen különböző mértékben. Számomra szimbolikus hatással bír, hogy a slang szó etimológiája máig nem tisztázott egyértelműen, akárcsak az ezzel jelölt nyelvváltozat nyelvrendszerbeli helyzete sem.

Mondj egy-két érdekes vagy gyakran használt példát! Eddig 67 szlengszinonimát találtam például a -nagyon jó- kifejezésére, ezt jelentik közismertebb király, sirály és zsír szavaink, de a büntet, az odavág és az istencsászár is. Gyakran hallhatjuk, hogy büfé-ruhatár szakosoknak hívnak bennünket, tarisznyarákokat, holott mi sem hesszelünk sokat két vizsi és három beadandó között. :-)

Miért tartod fontosnak, hogy újabb szlengszótár jelenjen meg? A szleng, pszichológiai és társadalmi alapjainál fogva, olyan gyorsan változik, különösen a mai felgyorsult világban, hogy akár évente jelenhetnének meg újabb és újabb gyűjtemények. Sokak szerint nem érdemes ezeket a szavakat, kifejezéseket konzerválni a jövő számára, de én inkább Bárczi Géza nézetéhez igazodom, amely szerint -"A nyelvésznek az egész életet magához kell ölelnie, hogy feladatának megfelelhessen-." Márpedig napjainkra a szleng - akár elfogadjuk, akár nem - életünk szerves részévé vált.

Különbözik ez a könyv valamiben az eddigi szlengszótáraktól? Igen. A könyv végén, a szótárirodalomban elsőként, egy újfajta, úgynevezett fogalomköri szinonimamutató segíti a böngészést vagy célzott keresést. Itt a szótár - egyébként betűrendben található - elemeit tematikus csoportokba rendeztem. Tovább könnyíti a keresést, hogy itt már a köznyelvi szavak állnak címszói szerepben, és azok szinonimáiként sorolom fel az azonos vagy hasonló jelentésű szlengeket. Könnyítésül egy példa: a Táplálkozás csoporton belül olvashatjuk a étkezések, ételek, italok szlenges elnevezéseit, többek között a buborékmentes ásványvizet mint buzivizet és kislányvizet, vagy az eszik címszó alatt az abrakol, bepuszil, betol, burkol, flamózik, mérgez, zúz szavakat.

Mi a szakma reakciója arra, hogy valaki 22 évesen ír egy szótárt? Mivel az interjú idején a könyv még a nyomdában van, erre a kérdésre egyelőre magam is kíváncsian várom a választ. Az előadásokra, beharangozókra kapott reakciók azonban szívet melengetőek voltak, a nyelvtudomány és azon belül a szleng eddig megismert kutatói kedves, segítőkész magatartással és szavakkal bátorítottak.

Mik a terveid a közeljövőben? Igyekszem sikeresen és hasznosan elvégezni a doktori képzést, és továbbra is próbálok részt venni a számomra érdekes nyelvészeti témájú kutatásokban. Folytatom a mai magyar szleng gyűjtését, hiszen ez saját kutatási témám is, mellette pedig azon fáradozom, hogy két osztályomat sikeresen felkészítsem a magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgára.

Parapatics Andrea könyvének bemutatója szeptember 25-én 17 órakor lesz a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban. A kötetet Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója mutatja be, a szerzővel Turczi István irodalomtörténész beszélget.


Pataky Adrienn
ELTE Online


Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 6. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
A nap idézete Shakespeare-től:
Hol van világon az bölcs,
Ki...
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2019-et?szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
Hírlevél

Hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.
Feliratkozás

A feliratkozott címzettek között minden hónapban egy 10.000 Ft értékű vásárlási utalványt sorsolunk ki.
Eddigi nyertesek.
A Tinta Könyvkiadó sikerlistája
2020 - január
1.Mi a szösz?
2.II. Rákóczi Ferenc élete
3.Helyesírási munkafüzet
4.Szólások és közmondások - Munkafüzet
5.Elmét vidító magyar népmesék
6.Matyó motívumok kifestőkönyve
7.A bábeli zűrzavartól a salamoni bölcsességig
8.Nagy magyar tájszótár
9.Emelt szintű angol nyelvtan gyakorlatokkal
10.Gyakorlati szövegalkotási munkafüzet