Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből Előszó A könyvről írták

Molnár Csikós László: Divatszavak
222 újszerű szó és szójelentés részletes magyarázata

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Molnár Csikós László: Divatszavak

238 oldal, A/5, puhafedeles
ISBN 9789639902152
2009

Szókincsünk folyamatosan változik, a meglévő szavak egy része elavul, ugyanakkor nyelvünk nap mint nap újabb szavakkal gazdagodik. Némelyik az újak közül nagy karriert fut be, divatszóvá válik, és széles körben elterjed, mert illeszkedni tud nyelvünk rendszerébe. A meglévő nyelvi elemekhez való hasonulás, az analógia mind a szavak keletkezésében, mind az idegen szavak meghonosodásában fontos szerepet játszik. 

A Divatszavak 222 szó és szójelentés magyarázatát tartalmazza olvasmányos stílusban megírt szócikkekben. A tárgyalt szavak korunk számtalan területét felölelik, pl. kereskedelem: hipermarket; politika: ombudsman; technika: csip; sport: kung-fu; táplálkozás: multivitamin

A szerző az eredet megadásán túl színes leírásokkal jellemzi a fogalom kialakulásának körülményeit. Az analógiával létrejött szavak esetén a hasonló felépítésűeket is feltünteti. A címszavakat különböző beszédhelyzetekből vett példamondatok sokasága szemlélteti. A szótári részt 1800 szót tartalmazó szómutató egészíti ki. 

A kötet mindazok számára érdekes olvasmány, akik kíváncsiak az új keletű, gyakran használt szavak keletkezésének és elterjedésének történetére. 

 

Molnár Csikós László nyelvész, az Újvidéki Egyetem tanára. Elsősorban nyelvhasználati és mondatszerkesztési kérdésekkel foglalkozik. Számos könyve, tanulmánya látott napvilágot e témában, rendszeresen jelennek meg cikkei az újvidéki Magyar Szó című napilapban.


Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 9. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.