Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből A könyvről írták

Bódi Zoltán: Infoszótár
Informatikai fogalmak eredete, magyarázata és használata

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Bódi Zoltán: Infoszótár

232 oldal, A/5, puhafedeles
ISBN 9789639902626
2011

Infokommunikációs eszközök vesznek körül, az egyszerű polgárból az internet előtt ülve már felhasználó lesz, és rögtön olyan nyelvi-technológiai közegbe kerül, ahol számtalan új kifejezés, nyelvhasználati forma ismeretét követeli meg tőle a környezet. Az Infoszótár felvillantja az informatikai szaknyelv szépségét, érdekességeit, néhol meglepő és gyakran kreatív nyelvi megoldásait. 

A kötet újdonsága a személetmódja: megteremti a kapcsolatot az informatika, a nyelvtudomány és a felhasználók között, vagyis közérthetően, tudományos pontossággal és érdekesen kíván magyarázatot adni a kifejezések jelentésére, a technológiai háttérre és a nyelvi, nyelvhasználati, szükség esetén a helyesírási háttér bemutatására. Így egyaránt használható értelmező szótárnak, olvasmányos, tájékoztató, ismeretterjesztő munkának és tudományos továbbgondolásra is alkalmas adattárnak. Megtudhatjuk például, mit jelent a podcasting, kit nevezünk geeknek, mire való az EeePC, vagy mit rövidít a TFT. Választ kapunk arra is, hogy a software nálunk miért lett szoftver, vagy hogy miként írjuk a képüzenetet: MMS, mms, netán ememes

Dr. Bódi Zoltán nyelvész, főiskolai tanár a Kodolányi János Főiskola Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén. A Magyar Rádió Netidők (korábban MODEM IDŐK) című digitális kultúrával foglalkozó műsorának 1995-től, a kezdetektől fogva állandó szereplője, nyelvész szakértője. Kutatási területe az informatika nyelvhasználata és terminológiája. 

A kötet megjelenését a Magyar Telekom támogatta.


Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 13. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.