Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék

Bárdosi Vilmos: Magyar szólások, közmondások értelmező szótára
fogalomköri szómutatóval

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Bárdosi Vilmos: Magyar szólások, közmondások értelmező szótára

756 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789639902923
2012

A Magyar szólások, közmondások értelmező szótára évtizedes gyűjtőmunka eredményeképpen 14 000 szólást (kivágja a rezet), szóláshasonlatot (szegény, mint a templom egere), helyzetmondatot (Most ugrik a majom a vízbe.), közmondást (Ki korán kel, aranyat lel.) tartalmaz, és közreadja azok pontos magyarázatát, értelmezését. Nyelvünk irodalmi, népies vagy ma már kissé régies, de még közérthető fordulatain, szokásmondásain kívül legnagyobb számmal természetesen a mai köznyelvre jellemző állandósult szókapcsolatok szerepelnek benne. E gazdag gyűjteményből nem maradtak ki a diáknyelv szlenges kifejezései sem. 

A Magyar szólások, közmondások értelmező szótára a szólások, helyzet­mondatok és közmondások magyarázata mellett megadja azok időbeli (régies, ritka), csoportnyelvi (szleng) és stiláris (pl. bizalmas, gúnyos, népies, tréfás, választékos, vulgáris) minősítését, használati körét is. 

A szótár újdonsága, hogy a szólások, helyzetmondatok és közmondások főbb alkotószavait tematikus elrendezésben, fogalomköri szócsoportokban is közreadja bemutatva nyelvünk szavaknál nagyobb egységeinek sokszínűségét. A használó itt együtt találja meg a szótárban előforduló állatok, növények, emberi tulajdonságok, testrészek, szakmák stb. megnevezéseit. 

Mindezen tulajdonságai által a szótár anyanyelvünk oktatásának nélkülöz­hetetlen eszköze az általános és a középiskolákban. Haszonnal lapozgathatják a hivatásos tollforgatók (írók, újságírók, fordítók, szerkesztők) mellett mindazok, akik beszédjüket, írásukat képszerűbbé, színesebbé kívánják tenni.  

A kötet szerzője Bárdosi Vilmos, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Francia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, lexikográfus, az MTA Szótári Munkabizottságának tagja, számos francia nyelvészeti szakkönyv, egyetemi tankönyv szerzője, a magyar és francia szólások kutatója, a Francia–magyar szólásszótár és a Francia–magyar kisszótár szerzője, a Magyar–francia–magyar jogi szótár és a Francia–magyar kéziszótár társ főszerkesztője, A francia nyelv lexikona társszerzője, több magyar szólás- és közmondásgyűjtemény összeállítója, a TINTA Könyvkiadó Az ékesszólás kiskönyvtára sorozatának társszerkesztője. 

A kiadványhoz ajánljuk a Szólások és közmondások című munkafüzetet.


TINTA szótárak sorozat tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.