Tinta Könyvkiadó

Leírás A könyvről írták részlet a könyvből

Bárdosi Vilmos, Kiss Gábor: Közmondások
3000 magyar közmondás és szójárás betűrendes értelmező dióhéjszótára

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Bárdosi Vilmos, Kiss Gábor: Közmondások

174 oldal, A/5, puhafedeles
ISBN 9637094113
2005

Mindenki ismeri az Aki másnak vermet ás, maga esik bele vagy az Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér szemléletes közmondásokat. Ugyanígy senki előtt nem ismeretlenek a következő szójárások sem: Egyik kutya, másik eb vagy Több is veszett Mohácsnál. A legismertebb 100-150 közmondást sokan használják is beszédjük színesítésére. Azonban a leggyakoribbak mellett számos olyan közmondás is van a magyar nyelvben, amelyeknek jelentése nem mindenki számára világos. Kötetünk 3000 közmondás és szójárás pontos jelentését adja meg. Így amellett, hogy behatóan megismerhetjük nyelvünknek ezeket a „virágait'', azt is elérhetjük, hogy csak olyankor használjuk valamelyiket, amikor az pontosan az adott beszédhelyzethez illik. 

A szótár összeállítói a magyar szótárírás szakemberei: Bárdosi Vilmos az ELTE Bölcsészettudományi Karának egyetemi tanára, Kiss Gábor pedig az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa, ill. a TINTA Könyvkiadó vezetője. 

A TINTA Könyvkiadó az Ékesszólás kiskönyvtára sorozat Szólások című szótárát is melegen ajánlja a Közmondások gyűjteménye mellé. Mindkettő az anyanyelvi nevelés hasznos segédeszköze.


Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 1. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.