Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből Előszó

Grétsy László: Anyanyelvünk tájain

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Grétsy László: Anyanyelvünk tájain

220 oldal, A/5, puhafedeles
ISBN 9789634090335
2016

A Magyar Örökség- és Prima Primissima-díjjal kitüntetett nyelvész, Grétsy László legismertebb szerzőink egyike. Akik ismerik írásait, főleg azért szeretik, mert élvezetes stílusban megírt, ugyanakkor pedig mindig tudományos megalapozottságú cikkeivel hozzásegíti olvasóit nyelvünk milliónyi érdekességének és titkának megismeréséhez s ezáltal minél nagyobb fokú megszeretéséhez. Íme, néhány téma a sok közül: Mi fán terem a napjainkban divatos mutyizás mutyi szava? Miért nevezzük a sokat alvó embert álomszuszéknak? Van-e öntisztulás a nyelvben? Miért hallunk néha olyan furcsaságot, hogy „ezt meg kellesz javítani”? Stb., stb. 

A kötetben található cikkek a szerzőnek a Szabad Föld című hetilapban vezetett Anyanyelvi őrjárat című rovatából valók. Az itt közreadottakat a legutóbbi években megjelentek közül válogatta ki. A rovatot 2015 nyarán, pont húsz évvel megindítása után befejezte, s egy cikkben elköszönt olvasóitól. A Szabad Földnek az a szerkesztője, aki többek között ezt a rovatot is gondozta, még abban a számban ezt fűzte hozzá: Szerkesztőként hadd valljam be: számomra minden idők kedvenc szerzője Grétsy Tanár Úr. Mert szeretem azt, ahogyan hatalmas tudását megosztotta velünk: logikusan, érthetően és nem utolsósorban szelíd, finom humorral. Megértjük, hogy most már pihenni akar, de nagyon fog hiányozni a lapból ez a hang. 

A Kiadó biztos abban, hogy e kötet olvasói is örömüket lelik majd a szerző cikkeiben.


Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 43. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.