Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből Előszó

Kiss Gábor, Lukács Lilla: Magyar szókincsteszt munkafüzet
40 feladatsor 5 szinten

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Kiss Gábor, Lukács Lilla: Magyar szókincsteszt munkafüzet

48 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789634090809
2017

Amikor valakivel beszélünk (vagy az írását olvassuk), rövid időn belül kiderül számunkra, beszélgetőtársunk szegényes szókinccsel, kicsit elnagyoltan fejezi-e ki magát, vagy színesen, választékosan, pontosan fogalmazza meg mondandóját. 

 

Mindnyájunknak törekednünk kell arra, hogy a magyar nyelv igen gazdag szókészletéből mindig a mondanivalónkat legjobban, legpontosabban kifejező szavakat válasszuk. Ahhoz, hogy ezt könnyedén megtehessük, szókincsünket folyamatosan bővítenünk, beszédkészségünket pedig „edzenünk” kell. A szókincs bővítését fiatal korban, akár már az óvodában el kell kezdeni, hogy aztán az iskolában, sőt felnőtt fejjel se hagyjuk abba. Ehhez a szép kihíváshoz jelent segédeszközt a Magyar szókincsteszt munkafüzet. A benne található 40 feladatsor segítségével – melyek mindegyikében 13+1, összesen 560 elgondolkoztató kérdés található – hatékonyan fejleszthetjük beszédkészségünket, bővíthetjük szókincsünket. A feladatsorokban szereplő kérdések legtöbbje a közszókincsre vonatkozik, de akadnak a tájszavakkal, valamint a régi és az idegen szavakkal kapcsolatos kérdések is. Néhány feladatsor pedig egy-egy meghatározott témakör szókincséből merít, azaz például a szabadidős tevékenységek, az állatok kicsinyeinek a neve, a zöldségek és gyümölcsök, a földrajz vagy a történelem jellegzetes szavait gyakoroltatja. 

 

A válaszok egyértelműsítéséhez és a feleletek megkönnyítéséhez minden keresett szónak megadtuk egy betűjét. A feladatsorokat öt nehézségi szintbe soroltuk be aszerint, hogy a bennük lévő szavak milyen gyakoriak a mindennapi nyelvhasználatban. A munkafüzet végén megtalálhatók a helyes válaszok. 

A növekvő nehézségi szintű feladatok hasznos segítséget nyújtanak a diákok szókincsének bővítéséhez és az anyanyelvi kompetencia hatékony fejlesztéséhez. 

A Magyar szókincsteszt munkafüzet összeállítói közül Kiss Gábor a TINTA Könyvkiadó főszerkesztője, az MTA Szótári Munkabizottságának tagja, Lukács Lilla pedig a Károli Gáspár Református Egyetem végzős hallgatója.


Anyanyelvi kompetenciafejlesztő munkafüzetek sorozat 6. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.