Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből Előszó

Bárdosi Vilmos (szerkesztő): Pierre Larousse 200 - Le Petit Robert 50
A modern francia lexikográfia két neves évfordulója

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Bárdosi Vilmos: Pierre Larousse 200 - Le Petit Robert 50

128 oldal, A/5, puhafedeles
ISBN 9789634091424
2018

Az immár hagyományosnak tekinthető Szótárnap elnevezésű rendezvény az MTA I. Osztálya mellett működő Szótári Munkabizottság rendezésében 2017. október 18-án a 12. alkalommal zajlott le. Ezen rendezvények előadásai a lexikográfusokból álló testület szándékai szerint a kezdetektől fogva egy adott téma köré szerveződnek. Most először került azonban sor emlékülés megtartására Bárdosi Vilmos egyetemi tanár kezdeményezésére. Ehhez az alkalmat az szolgáltatta, hogy egy világhírű francia szótáríró és egy nem kevésbé ismert francia szótár érkezett kerek évfordulóhoz: 200 éve született Pierre Larousse, illetve 50 éve jelent meg a Petit Robert szótár. 

A rendezvényt – ünnepi mivolta okán is – több magas rangú személyiség tisztelte meg jelenlétével és köszöntő szavak elmondásával. Körünkben üdvözölhettük dr. Vékás Lajos akadémikus urat, az MTA alelnökét, dr. Borhy László akadémikus urat, az ELTE rektorát, Éric Fournier excellenciás urat, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövetét és Frédéric Rauser kultúrtanácsos urat, a budapesti Francia Intézet igazgatóját. 

A konferencián a köszöntőkön túl kilenc, Pierre Larousse és Paul Robert francia lexikográfusok életművéhez, illetve az általuk szerkesztett szótárakhoz kapcsolódó előadás hangzott el. Az előadók a nagy magyarországi egyetemek – ELTE (Budapest), PPKE (Piliscsaba), DE (Debrecen), PTE (Pécs) és SzTE (Szeged) – francia tanszékeinek nyelvész oktatói voltak, mindnyájan maguk is szótárírók és/vagy metalexikográfusok. A Lexikográfiai füzetek 9. számaként jelzett kötet a kilenc előadás közül hétnek az írott változatát tartalmazza. A tanulmányok a konferencián elhangzott sorrendben jelennek meg a kötetben. 


   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.