Tinta Könyvkiadó

Leírás Részlet a könyvből Előszó

Eőry Vilma, Kiss Gábor, Kőhler Klára (szerkesztő): Magyar szókincsbővítő diákszótár
2000 régi, ritka, kevésbé ismert szó és szójelentés magyarázata

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Eőry Vilma, Kiss Gábor, Kőhler Klára: Magyar szókincsbővítő diákszótár

224 oldal, A/5, puhafedeles
ISBN 9789634091707
2018

Napjainkban a magyar nyelvbe egyre több idegen eredetű és hangzású szó vegyül, szóhasználatunk pedig egyre szegényesebb, ezért fontos, hogy legyen olyan magyar szótár, amelyből gazdagíthatják szókincsüket a diákok. 

A szótár olyan szavakat tartalmaz, melyek néhány évtizede, vagy esetleg régebben a magyar nyelv beszélői számára mindennaposak és jól ismertek voltak, mára azonban a tanulóifjúság alapszókincsének a peremére szorultak, pl.: dolmány, guzsaly, pityke, porkoláb. A Szókincsbővítő magyar diákszótár címszavai előfordulnak klasszikus költőink és íróink közismert alkotásaiban is, ezért azok megértését is segítik. 

A Szókincsbővítő magyar diákszótár 2000 szót magyaráz, a jelentéseket példamondatok világítják meg. A szótár szavait 320 ábra, kis kép szemlélteti.  

A nyelvben egy-egy többjelentésű szó egyik-másik jelentése az idők folyamán gyakran feledésbe merül, így fordulhat elő, hogy egy ma is ismert, használatos szónak a mai jelentéseken kívül a régi nyelvben volt más jelentése is. Jó példa erre az abrosz szavunk, amelynek a mai 'asztalterítő' jelentésen kívül volt 'térkép' jelentése is. Ugyancsak ilyen szó a forgatag, melynek a mai 'emberek zajos nagy tömege' jelentésén kívül volt a régi nyelvben 'szélvész' jelentése is. 

A Szókincsbővítő magyar diákszótár jellegénél, méreténél fogva és a feldolgozott szóanyag mélységét illetően elsősorban a 10-14 éves diákok számára készült. E korosztály szókincsbővítését, anyanyelvi kompetenciájának a fejlesztését szolgálja.  

A szerkesztők bíznak benne, hogy a szótár használójával sikerül megismertetni a gazdag és izgalmas magyar szókincs egy kissé elhomályosult részét, és kérik, hogy olvassák, lapozzák anyanyelvük e szókönyvét. 


Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 58. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.