Tinta Könyvkiadó

Leírás Részlet a könyvből Előszó A könyvről írták

Kiss Gábor (főszerkesztő): Nagy magyar tájszótár
55000 népies, tájnyelvi és archaikus szó magyarázata

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Kiss Gábor: Nagy magyar tájszótár

1008 oldal, B/5, keménytáblás
ISBN 9789634091912
2019

A Nagy magyar tájszótár tudományos igényességgel egy kötetbe szerkesztett, az érdeklődők széles rétege számára készült forrásjelölő, egynyelvű szótár. A magyar nyelvterület egy-egy részén - főleg az idősebbek nyelvében - még napjainkban is használatos szavak mellett az archaikus, a kihalt vagy a kihalófélben lévő népnyelvi és tájnyelvi szavak magyarázó adattára. 

A Nagy magyar tájszótár 20 regionális tájszótárból, 2 általános magyar tájszótárból, egy nyelvatlaszból, illetve 2 magyar értelmező szótárból összegyűjtve 55 000 valódi, jelentésbeli és alaki tájszónak adja meg, magyarázza el több mint 70 000 jelentését. 

A gyűjtemény bemutatja a mára szinte teljesen letűnt paraszti világot és a visszaszorult paraszti gazdálkodás tipikus munkafolyamatait, tárgyait, tevékenységeit. 

A szótár a szókincsen keresztül színes képet ad a hajdani élet mindennapjairól, a falusi foglalkozásokról, a földművelésről, az állattenyésztésről, a kertészetről, az erdőgazdasági munkálatokról, a halászatról, a háziiparról. 

Betekintést nyújt az erdei és mezei növények gyűjtésének mikéntjébe, a népi gyógyászat világába. 

Gyarapítja ismereteinket a népi táplálkozás és a helyi népviseletek szó- és fogalomkincséről. 

A Nagy magyar tájszótárban megtalálható a hajdani hiedelmek, babonák szóanyaga is. Ezért a szótár az elmúlt évszázadok művelődéstörténeti ismerettára és a magyar nemzeti műveltség enciklopédiája. 

A Nagy magyar tájszótár több nyelvjárási terület tájszavait - a Kárpát-medencét szinte teljesen lefedve - egybeszerkesztve tárja elénk. 

A feldolgozott források több mint egy évszázad alatt láttak napvilágot, így a Nagy magyar tájszótár a magyar nyelv szókincsének egyfajta történeti, diakrón szótárának is tekinthető. Forrásjelölő voltának köszönhetően mindegyik nyelvi elem, szó visszakereshető az eredeti forrásban, így további szónyomozások kiindulópontja lehet. 

A korábbi tájszógyűjteményeknél szélesebb merítéssel mutatja be a magyar nép- és tájnyelv területi változatosságát, sokszínűségét. További fogódzót jelenthet olyan vizsgálatokhoz, amelyek feltárják egy-egy fogalom, tárgy, élőlény, cselekvés megnevezésének területi sokféleségét. 

A szótár szókincsgazdagításra, az egyéni szókincs bővítésére haszonnal forgatható. Felvillantja a magyar szókincs gazdagságát, sokszínűségét; olvasgatása igazi szellemi csemege. 


A magyar nyelv kézikönyvei sorozat 30. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.