Tinta Könyvkiadó

Leírás Részlet a könyvből Előszó

Kabdebó Oszkár: Pesti jassz-szótár

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Kabdebó Oszkár: Pesti jassz-szótár

72 oldal, A/4, puhafedeles
ISBN 9789634091790
2019

A szleng a nyelvváltozatok egyike, régen jassznyelv-nek is nevezték. Gyökerei a középkorig nyúlnak vissza, amikor már megvoltak a mai angol és francia szleng szókincsének némely elemei. Az első ilyen jellegű (zsivány) magyar szójegyék 1776‑ból származik. 

Kabdebó Oszkár 2100 tételből álló Pesti jassz-szótára a száz évvel ezelőtti budapesti csibésznyelvet mutatja be saját gyűjtése alapján. Értékes forrásmunka a jassznyelv kutatói számára, mivel egy seregnyi olyan szót rögzít, amely hiányzik a későbbi gyűjteményekből. A tolvajnyelv elsődleges feladata valaha a mondanivaló titkosítása volt, ezért szép számmal akadtak benne idegen nyelvekből átvett elemek. Ebben a kötetben akadnak német (kégli tolvajtanya), héber (bájesz ház), jiddis (tálien hóhér), szláv (zima hideg), roma (komál 1. ért 2. ismer), angol (szevn hét), latin (felskribál felír), román (kalda meleg) francia (bulanzsé pék) és török vagy horvát-szerb (handzsár kés) eredetű szavak. 

Különös bája a szlengek a nyelvi humor. Megnyilatkozik ez az olyan magyar eredetű szavakban, mint kötőfék óralánc, dohányraktár bank (= dohány pénz + raktár), tetűpuska fésű – nyelvjárásban a tetűpuskás jelentése fésűkészítő. 

A szótárban való elmélyülést a szerkesztő által összeállított rövid szlengtörténeti eligazító könnyíti meg. 


Mesterművek sorozat 12. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.