Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék

Kálmán László (szerkesztő): KB 120 - A titkos kötet
Nyelvészeti tanulmányok Bánréti Zoltán és Komlósy András tiszteletére

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Kálmán László: KB 120 - A titkos kötet

448 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9637094598
2007

Kötetünk Bánréti Zoltán és Komlósy András (vagy Komlósy András és Bánréti Zoltán) tiszteletére készült üdvözlőkötet. Az ő nevükhöz szorosan kötődik néhány olyan legenda, mint például a Fiatal Nyelvészek Munkaközössége (és az általuk készített iskolai tananyagok), az MTA Nyelvtudományi Intézetének 13. szobája, és főként az MTA-ELTE Elméleti nyelvészet szakos diákjainak több generációja, akik ma már az ország és a világ számos rangos egyetemén dolgoznak. 

 

A tanulmányokat az ő tanítványaik és közvetlen munkatársaik írták, akik többnyire szintén a tanítványaiknak vallják magukat, ha nem is a szó szoros értelmében. A szerzők többsége ma már a saját tudományterületének nemzetközileg elismert művelője. 

 

A kötetben szereplő tanulmányok a nyelvészet sok területéről sokféle szemléletben készültek. Vannak ebben a kötetben neurolingvisztikai, nyelvtörténeti, szociolingvisztikai írások, a 20. század több különböző nyelvtani elméletének szellemében fogant gondolatok. Ez a sokféleség példázza talán azt, hogy a köszöntöttek a tudományban is a szabad, de színvonalas gondolkodást tartják a legfontosabbnak: a nem tekintélyelvű, mindig vitatkozó, különböző nézeteket ütköztető, segítő pedagógia eredményességében hisznek.


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 60. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.