Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Előszó

Benkes Zsuzsa, Petőfi S. János: A vízjel nem tűnik el olyan könnyen
Versek megformáltságának megközelítése kreatív gyakorlatokkal

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Benkes Zsuzsa, Petőfi S. János: A vízjel nem tűnik el olyan könnyen

206 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789637094705
2007

A versolvasás egyedül helyes módja nem létezik. Az csak egy pedagógiai fantom. Ahány fej, annyi olvasat, s az egyik helyesebb, mint a másik. S ezzel nem kívánunk a filológusok munkája ellen szólni, sem a megbízható, a kritikailag „szavatolt” szövegek ellen, egyáltalán nem. De a filológiai hűség csupán egyike azoknak a lehetőségeknek, amelyek rendelkezésünkre állnak ahhoz, hogy egy szerzőt a szaván fogjunk. Mert akár másképp is elmondhatjuk, amit ír, vagy visszafelé olvashatjuk, vagy kigúnyolhatjuk, vagy meglophatjuk, vagy továbbírhatjuk, vagy lefordíthatjuk... Olvasni mindig azt is jelenti, hogy szétszedni – aki ezt nem akarja elhinni, kérdezze meg az agykutatókat –; szétszedni és újból összerakni. És ennek során mindig létrejön valami új. Igazán klasszikus az a szerző, aki ezt nemcsak elviseli, hanem meg is követeli; akit szeretetteljes darabosságunkkal, kegyetlen érdeklődésünkkel nem lehet elpusztítani. 

[...] Ami pedig magát a művészetet illeti, amiatt nem kell, hogy fájjon a fejünk. A vízjel nem tűnik el olyan könnyen. Akinek kedve van hozzá – és kedv nélkül nem megy semmi –, annak a szavakat csupán a fény felé kell tartania. Minden szöveg alatt megjelenik egy másik, megjelenik több más, jóval több, mint amennyit az olvasók és írók bölcsessége álmodni mer. 

(Hans Magnus Enzensberger) 

 

Ez a könyv olyan gyakorlatokkal foglalkozik, amelyek célja, hogy felkeltsék az olvasók érdeklődését a versek megformáltságának kreatív megközelítése iránt, és „mozgásba hozzák” az adott esetben alkalmazható – a nyelvre és a világra vonatkozó – ismereteiket. Nagy súlyt helyez az úgynevezett saját (privát) értelmezések létrehozására is: mit mond (mi mindent mondhat) az elemzőnek egy általa szövegként értelmezett adott nyelvi tárgy.  


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 70. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.