Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Előszó A könyvről írták

Bánréti Zoltán: A mellérendelés és az ellipszis nyelvtana a magyarban

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Bánréti Zoltán: A mellérendelés és az ellipszis nyelvtana a magyarban

204 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789637094873
2008

Ez a könyv azt mutatja be, hogy a mellérendelés szerkezete és kötőszói sokkal színesebb, érdekesebb képet mutatnak, mint amit eddig a magyarban leírtak róluk. Az egyes mellérendelő kötőszók egymástól eltérően szelektálják a bővítményeiket, vagyis az általuk mellérendelhető tagok kategóriáját és az így keletkező szerkezetek architektúrája is lényegesen különbözik. Vannak kötőszók, melyek a mellérendelt tagok nyelvtani jegyeinek összeegyeztetéséért felelősek és vannak kötőszók, melyek maguk rónak ki nyelvtani jegyeket a koordinált összetevőkre. Ez a különbség összefügg a kötőszók lexikai jelentésével és a pragmatikai elvekkel alkotott relációjával. A mellérendelő szerkezet érdekes sajátossága az ellipszis, azaz valamilyen szerkezet hangalakjának elhagyása, miközben ennek a szerkezetnek a jelentése és nyelvtani szerepe a hangalak nélkül is megmarad. Van-e az ilyen „csend”-nek szintaxisa? A választ azok a mondattani és alaktani szabályok, általánosítások adják, melyek az ellipszis nyelvtanát körvonalazzák a magyarban és a nyelvtanelméletben. Javaslatunk szerint az ellipszist ugyanazon lexikai egységnek a lexikonból történő többszörös kiválasztása teszi lehetővé. A modell szerint a lexikai kiválasztás rendszerében dől el, mely lexikai egységek esélyesek az ellipszisre és melyik mellérendelt tagban lehetséges az ellipszis. 

A könyvet – többek között – azoknak ajánljuk, akiket érdekel az újszerű nyelvészeti eszközök alkalmazása a magyar nyelv leírásában. Különösen haszonnal forgathatják a nyelvszakos egyetemisták és a magyartanárok. 


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 75. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.