Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék

Alberti Gábor: Matematika a természetes nyelvek leírásában

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Alberti Gábor: Matematika a természetes nyelvek leírásában

308 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9637094474
2006

Ahogy a Nyelv kutatói haladnak előre elszántan a szerkezet és a jelentés titkainak feltárásában, bonyolult és szövevényes struktúrákba gabalyodnak minduntalan. E szövevényes struktúrák az értő szemek számára előbb-utóbb kitárulkoznak, mélyükön megcsillan az a szabályosság, melynek létében a kutatók eleve hittek. Ennek eléréséhez azonban a nyelvtudomány hagyományos eszköztára már nem elégséges, szükség van annak a tudománynak a segítségére, amely az elemek közötti lehetséges struktúrákat elvontan, a maguk belső szépségének feltárása céljából vizsgálja.  

Ez a tudomány a matematika; amely a nyugati gondolkodás számára nem egy a tudományok közül, hanem a tudományosság maga: az a „nyelv”, melyen meg tudjuk fogalmazni az elvont összefüggéseket, az a szilárd alap, melyre önálló életre kelő, termékeny tudományos elméleteket lehet felépíteni.  

Ajánljuk a könyvet mindazoknak, akikben elszánt érdeklődés él a modern nyelvtudomány iránt, akár szerették korábban a matematikát, akár nem. Az előbbieknek izgalmas, modern matematikai ágak bemutatását ígérjük (közülük a formális grammatikák és automaták elméletét emeljük ki), míg az utóbbiakat avval kecsegtetjük, hogy egy egészen más matematika világába nyernek bepillantást, mint amivel korábban találkoztak.  

A szerző a Pécsi Tudományegyetem Nyelvtudományi Tanszékének egyetemi tanára, matematikus diplomával (ELTE TTK 1988) rendelkező kandidátusa (MTA TMB 1993) a nyelvtudománynak; a generatív szintaxis, illetve a formális, lexikai és diskurzusszemantika kutatója és oktatója.


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 52. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.