Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék A könyvről írták

Kovács László: Fogalmi rendszerek és lexikai hálózatok a mentális lexikonban

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Kovács László: Fogalmi rendszerek és lexikai hálózatok a mentális lexikonban

228 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789639902756
2011

A kötet témája a mentális lexikon (agyi szótár): a mentális lexikon vizsgálatának lehetőségei és módszerei, valamint a mentális lexikonban tárolt egységek szerveződése. 

A mentális lexikon egységei nem egymástól függetlenül léteznek, hanem egymással kapcsolatot létesítve hálózatot alkotnak. Ezt a hálózatot két megközelítésben is vizsgálja a kötet: egyrészt hagyományos nyelvészeti módszerekkel, másrészt a napjainkban kibontakozóban lévő hálózatkutatás eszközeivel. 

A mentális lexikon hálózatainak vizsgálata nagy mennyiségű szóasszociációs adat gyűjtését és feldolgozását követeli meg. Hagyományos kutatási módszerekkel ez nem, vagy csak nehezen kivitelezhető, ezért a vizsgálathoz szükséges volt egy olyan szoftver megalkotása, amelynek segítségével szóasszociációs adatok gyűjthetők és részben automatikusan fel is dolgozhatók. A könyv részletesen bemutatja az ebből a célból megalkotott Agykapocs-rendszer működését, illetve az internet-felhasználóktól történő adatgyűjtés előnyeit és hátrányait. 

A gyűjtött adatok feldolgozásának példájaként a mentális lexikon szakmai szerveződését vizsgáljuk, a kapott adatokat terminológiai rendszerekkel is összevetve. 

A kötet egyrészt betekintést nyújt a mentális lexikon vizsgálatának és szerveződésének számos aspektusába, másrészt a nyelvészet területén új adatgyűjtési módszerrel is megismerteti az Olvasót. 


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 119. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.