Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék A könyvről írták

Tátrai Szilárd: Bevezetés a pragmatikába
Funkcionális kognitív megközelítés

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Tátrai Szilárd: Bevezetés a pragmatikába

236 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789639902930
2011

A pragmatikai – vagyis a nyelv használatához kapcsolódó – kérdések az utóbbi évtizedekben egyre inkább a nyelvészeti érdeklődés előterébe kerültek. Ám a pragmatikai kérdésfeltevéseket nemcsak az időszerűségük, hanem a sokféle­ségük, különbözőségük is jellemzi. E könyv a funkcionális kognitív nyelvészet felől közelítve – magyar nyelven elsőként – tárgyalja a pragmatika e kiindulópontból leglényegesebbnek tartott problémáit. 

A Bevezetés a pragmatikába egyfelől olyan pragmatikaelméleti modellt vázol fel, amely a nyelvi tevékenységet a kognitív és a szociokulturális feltételek kölcsönviszonyában értelmezi, a következő kulcsfogalmak köré szerveződve: társas megismerés, nézőpont, kontextus, megnyilatkozás, dinamikus jelentés­képzés és deixis. Másfelől – a bemutatott pragmatikaelméleti modell alkalmaz­hatóságát szemléltetendő – olyan problémák pragmatikai megközelítését is adja, mint az idézés, az elbeszélés vagy az irónia. 

A könyv közvetlenül alkalmazható az egyetemi, főiskolai nyelvészeti okta­tásban. Emellett haszonnal forgathatják a pragmatika és a funkcionális kognitív nyelvészet irányába tájékozódni kívánó kutatók, doktoranduszok és tanárok is. 

Tátrai Szilárd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Mai Magyar Nyelvi Tanszékének és a krakkói Jagelló Egyetem Magyar Filológiai Tanszékének oktatója, és alapító tagja az ELTE DiAGram Funkcionális nyelvészeti műhelyének.


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 131. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.