Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék A könyvről írták

Vargha Katalin, T. Litovkina Anna, Barta Zsuzsanna (szerkesztő): Sokszínű humor
A III. Magyar Interdiszciplináris Humorkonferencia előadásai

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Vargha Katalin, T. Litovkina Anna, Barta Zsuzsanna: Sokszínű humor

292 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789639372757
2013

Nem véletlen, hogy egy humorral foglalkozó konferencia anyaga egy nyelvészeti tanulmánysorozatban jelenik meg, hiszen a humor kifejezésének egyik legfontosabb eszköze a nyelv. A többértelmű szerkezetek vizsgálatával foglalkozó nyelvészet az egyik legegzaktabb humán tudomány; ám erről a humorral foglalkozó kutatónak az a fiatal bölcsész ugrik be, aki focirajongó ismerősének meséli, hogy azért tanult nyelvészetet, mert neki a többi humán tárgy nem volt elég egzakt, ugyanis ő a lelke mélyén mindig „reálos” volt. Mire az csak annyit mond: nagy kár, hogy „reálos” (az ő olvasatában: Real Madrid-os), mert ő meg „barcás”, azaz Barcelona-drukker. 

Olvassák, tanulmányozzák mosolyogva ezt a valóban sokszínű tanulmány­kötetet! 

Prószéky Gábor
egyetemi tanár, az MTA doktora

 

A kötet szerkesztői 

VARGHA KATALIN PhD az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajz­tudományi Intézetének tudományos munkatársa. Fő kutatási területe a folklór kisepika, ezen belül a találósok és viccek, valamint a közmondások és ezek ferdítései. Magyar találós kérdések. 19. századi szövegek antológiája (2010) című kötete mellett több mint harminc publikáció szerzője/társszerzője, néhány újabb tanulmánya: A mesétől a találós kérdésig. Adalékok a magyar szóbeli rejtvények terminológiájához (2011); Common types of alteration in Hungarian antiproverbs (2012, társszerző: T. Litovkina Anna). 

T. LITOVKINA ANNA dr. habil. a University of Information Technology and Management in Rzeszow (Rzeszow, Lengyelország) egyetemi tanára és a Selye János Egyetem (Komárno, Szlovákia) docense. Magyarországon és külföldön egy­aránt elismert közmondás- és humorkutató, kilenc könyv szerzője/társszerzője. Hat kötet társszerkesztője, pl. Hungarian Humour (2012, társszerkesztők: Medgyes Péter, Judit Sollosy és Dorota Brzozowska). Több mint száz tanulmányt és könyvfejezetet írt. A Nemzetközi Folklórlingvisztikai Kutatócsoport vezetője, az I., a II. és a III. Magyar Interdiszciplináris Humorkonferencia főszervezője. 

BARTA ZSUZSANNA pszichológus, pszichológia szakos tanár, magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár. A SOTE klinikai szakpszichológus-jelöltje. 2010 óta a Szent Borbála Kórház Addiktológiai és Pszichiátriai Osztályának pszichológusa. Szakterülete a pszichológia és a pszichoterápia összekapcso­lódása az irodalommal és a nyelvészettel (biblioterápia, lélektani jelenségek megjelenése irodalmi művekben, pszicholingvisztika). A Magyar Irodalomterápiás Társaság egyik alapító tagja. Jámbor Andrea és Orgován Gábor Hallhatatlan szavak (2012) című könyvének szakmai lektora és korrektora. 

A konferenciasorozat előadásait a következő kötetek tartalmazzák: 

Ezerarcú humor, 2008; 

A humor dimenziói, 2010; 

Sokszínű humor, 2013.


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 151. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.