Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Előszó

Ladányi Mária, Hrenek Éva, Horváth Ádám, Hugyecz Enikő Henriett (szerkesztő): Nyelvi rendszer és nyelvhasználat
Hallgatói tanulmányok

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Ladányi Mária, Hrenek Éva, Horváth Ádám, Hugyecz Enikő Henriett: Nyelvi rendszer és nyelvhasználat

156 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9786155219931
2014

A TINTA Könyvkiadó „Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához” soroza­tának 166. kötete ahhoz a hallgatói konferenciához kötődik, amely 2013 őszén az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékek 4. Országos Találkozójának keretében valósult meg az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A kötet a konferencián elhangzott előadásokból készült írások mellett a találkozónak otthont adó Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék néhány hallgatójának a konferencia tematikájához kapcsolódó egy-egy tanulmányát is tartalmazza. 

A kötet címe (Nyelvi rendszer és nyelvhasználat) azt a változatos tematikát próbálja meg egyszerűen összefoglalni, amelyet az alkalmazott nyelvészeti szakokon tanuló diákok itt bemutatott kutatásai lefednek. A kötet 17 tanulmányt és 4 könyvismertetést tartalmaz. A közölt tanulmányok nagyon széles tematikát fognak át a „mennydörgés nyelvének” nevezett tervezett nyelvtől a bibliai héberen, a palóc nyelvjáráson, a kétnyelvűségen, a magyar jelnyelven, valamint a nyelv és kép viszonyán át egészen a diskurzusstratégiákig, a téma­konstruálásig, az interkulturalitásig és a posztkoloniális identitásalkotásig. A tanulmányok a kiejtés, a funkcióigés szerkezetek, az evidencialitás és az intertextualitás problematikáját éppúgy érintik, mint a mese, az emlékkönyv, a reklám műfaját vagy az utcanévadás kérdéseit. Az olvasók könnyebb eligazodása érdekében ezt a rendkívül változatos anyagot a szerkesztők öt nagyobb tematikus blokkba rendezték (A nyelvi rendszer jelenségeiből; Kétnyelvűség, nyelvi változatok, jelnyelv; Kép, név, textualitás és intertextualitás; Diskurzuselemzés; Identitás és interkulturalitás). Az ismertetések olyan aktuális, nagyrészt a közelmúltban megjelent kiadványokat mutatnak be, amelyek az alkalmazott nyelvészet szempontjából érdeklődésre tarthatnak számot. 

A hallgatói konferenciák és a hozzájuk kapcsolódó kötetek lehetőséget adnak a tehetséges, saját kutatásokat folytató hallgatók bemutatkozására, ugyanakkor érdekes témákat tárgyalnak, és gazdagítják a nyelvi jelenségekkel kapcsolatos ismereteinket is. Így a tanulmánykötetet nemcsak nyelvészek és nyelvész­hallgatók, hanem minden, nyelvi kérdések iránt érdeklődő olvasó figyelmébe is ajánljuk. 

 

A TINTA Könyvkiadónál megjelent alkalmazott nyelvészeti hallgatói kötetek: 

Ismeretlen ismerős – ismerős ismeretlen (2008); 

TI és MI (2010); 

Az alkalmazott nyelvészet integritásának kérdései (2011); 

A pszicholingvisztikától a beszédtechnológiáig (2011); 

Alkalmazott nyelvészet hallgatói, oktatói szemmel (2011); 

A sokszínű alkalmazott nyelvészet (2012); 

Nyelvi rendszer és nyelvhasználat (2014).


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 166. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.