Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Előszó A könyvről írták

Wacha Imre: Az értelmes beszéd
Beszédtechnika. Alapismeretek és szövegértelmezés magyarázatokkal II.

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Wacha Imre: Az értelmes beszéd

212 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789634090076
2015

A mai magyar emberek többsége – különösen a fiatalok nagy része – gyorsan beszél, olykor még kapkodva is, ráadásul sokszor mormolva, alig-alig mozgó ajakkal mondja ki, csaknem a foga között szűri a szavakat, mondatokat. Az ilyen beszédet nehéz megérteni (füllel meghallani, ésszel felfogni). 

Az így szólók számára állította össze Wacha Imre ezt a kétkötetes művet, amelynek a közös „gyűjtőcíme” talán ez lehetne: „Az igényes (nyilvános) beszéd technikája”. 

A munka első kötetének címe: A tiszta beszéd. Ez az igényes beszéd technikájának alapjait próbálja „lerakni” olyan gyakorlatok segítségével, amelyeket otthon is könnyen elvégezhet az, aki nem (súlyos) beszédhibás, csak éppen sok hallgatója szerint pongyola, nehezen érthető a beszéde, és aki kisebb-nagyobb nyilvánosság előtt is meg akar szólalni. A szerző könyvével segítséget nyújt a helyes beszédlégzés és hangképzés technikájának gyakorlásához, leírja az egyes beszédhangok képzésmódját, megmagyaráz olyan alapfogalmakat, hogy mi a hangsúly és a hangsúlyozás, mi a hanglejtés, a helyes beszédritmus, és mi ezeknek a „hangzó eszközöknek” a funkciója a beszédcselekvés során. Szól a kiejtési babonákról és álszabályokról is. 

A második kötet címe: Az értelmes beszéd. Különböző műfajú szövegek elemzésével mutatja be, miként kell egy-egy szöveg értő-értető megszólaltatására, elmondá­sára felkészülni. Elöljáróban szól a beszélőnek a megszólaltatásra szánt szöveghez való viszonyáról, a kommunikációs helyzetekről, a szövegelemzés módszeréről, a kommunikáció feltételeiről és meghatározóiról stb. A kötet nagyobb részét azonban különböző műfajú szö­vegek retorikai, szövegszerkezeti, nyelvi elemzése teszi ki. 40 szerző 45 szövegének (köztük rádióhíreknek is) tartalmi, szerkezeti, máskor nyelvi elemzésével, olykor rejtett utalásaiknak és rejtett „háttérviláguknak” a felvillantásával vezeti rá az olvasót: miként kell az adott (műfajú, tartalmú) szöveget értve és értőn, értetően megszólaltatni. 

A két kötetet haszonnal forgathatják tanárok – különösen magyartanárok –, középiskolás diákok és nyilvános pályára készülők. 


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 171. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.