Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék

Kontráné Hegybíró Edit, Csizér Kata, Piniel Katalin (szerkesztő): Hallássérült fiatalok idegennyelv-tanulása Magyarországon
Zárótanulmányok és módszertan, óratervekkel

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Kontráné Hegybíró Edit, Csizér Kata, Piniel Katalin: Hallássérült fiatalok idegennyelv-tanulása Magyarországon

150 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789634090212
2015

A jelen kötet a Siket és súlyosan nagyothalló diákok idegennyelvtanulási motivációja, képzetei és stratégiái című OTKA K105095 projekt zárásaként született. Az országos kutatás célja a hallássérültek intézményeiben tanuló 14–19 éves fiatalok idegennyelv-tanulási helyzetének feltérképezése volt. A munka hazai viszonylatban úttörőnek mondható, hiszen a magyarországi siket és súlyosan nagyothalló tanulók idegennyelv-tanulásával nem foglalkoztak még mások. 

A szakembereket ma már nem az a kérdés foglalkoztatja, hogy tanuljanak-e a hallássérültek idegen nyelveket, hanem csak az: hogyan? A jelen kötet is ennek a kérdésnek a megválaszolásához szeretne hozzájárulni. 

Az első rész három fejezete összefoglalja a kutatás fő eredményeit: a kérdőíves adatok statisztikai elemzését, a tanulói interjúk, illetve a tanárokkal és intézményvezetőkkel folytatott beszélgetések elemzését. A második rész olyan szurdopedagógiai ismereteket és módszertani tapasztalatokat ad át, amelyek jó alapot képezhetnek a siketek idegennyelv-tanításához. A harmadik rész rugalmasan szerkesztett tematikus óravázlatokat és feladatlapokat tartalmaz kezdő siket csoportok és tanáraik számára, amelyekhez az óratervekben megadott internetes címeken elérhető interaktív táblás tananyagok is kapcsolódnak. 

A kiadványt ajánljuk hallássérülteket oktató tanároknak, illetve nyelv­tanároknak, hogy eredményesebbé és változatosabbá tehessék óráikat. Emellett hallássérült fiatalok szülei számára is hasznos olvasmány lehet, mert számos tanácsot találhatnak benne arról, miért és hogyan érdemes a halláskárosodás ellenére is idegen nyelvet tanulni. 


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 175. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.