Tinta Könyvkiadó
Tinta Könyvkiadó

tel.: 061/371-05-01, fax: 061/371-05-02
1116 Budapest, Kiskőrös utca 10.


Leírás Tartalomjegyzék Előszó

Nemesi Attila László, T. Litovkina Anna, Barta Zsuzsanna, Barta Péter (szerkesztő): Humorstílusok és -stratégiák

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Nemesi Attila László, T. Litovkina Anna, Barta Zsuzsanna, Barta Péter: Humorstílusok és -stratégiák

484 oldal, B/5, puhafedeles
3990 Ft
ISBN 9789634091691
2018

A humor összetett, változatokban gazdag jelenség: stílusok és stratégiák sokfélesége jellemzi. Egyszerre könnyed és komoly, állandó és változó, univerzális és egyedi. Titokzatos, néha zavarba ejtő, de kiismerhető. A 2017 szeptemberében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán megrendezett V. Magyar Interdiszciplináris Humorkonferencia előadásaiból készült 32 tanulmány friss képet ad arról, hogyan közelít a humorhoz az irodalmár, a médiakutató, a zenész, a folklorista, a nyelvész, a pszichológus vagy éppen a történész. Mert a humor esztétikai kategória, nyelvi, képi és zenei jelenség, szórakoztató és gyógyító eszköz, manipulációforrás, pedagógiai módszer – és még annyi minden más. A kötet tanulmányait olvasva egyszerre csillan meg előttünk a humor tudománya és a tudomány humora. Viccen kívül! (És persze belül, innen és túl.) 

Schirm Anita egyetemi adjunktus, Szegedi Tudományegyetem 

 

NEMESI ATTILA LÁSZLÓ a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékének docense. Fő kutatási területe a figuratív nyelvhasználat és a humor pragmatikája. Visszatérő előadója a magyar interdiszciplináris humorkonferenciáknak: foglalkozott Kabos Gyula és Hofi Géza nyelvi humorstratégiáival, valamint a viccek humoros beszédaktusaival. Két könyve jelent meg eddig: Az alakzatok kérdése a pragmatikában (2009) és a Nyelv, nyelvhasználat, kommunikáció (2011/2016). 

 

T. LITOVKINA ANNA a Selye János Egyetem (Komárno, Szlovákia) habilitált docense. Magyarországon és külföldön egyaránt elismert közmondás- és humorkutató, tizenöt könyv szerzője/társszerzője, pl. Magyar közmondástár (2005). Tizenkét kötet társszerkesztője. Több mint száz tanulmányt és könyvfejezetet írt. A Nemzetközi Folklórlingvisztikai Kutatócsoport vezetője, az I., a II., a III., a IV. és az V. Magyar Interdiszciplináris Humorkonferencia főszervezője. 

 

BARTA ZSUZSANNA klinikai szakpszichológus, pszichológia szakos tanár, magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész, tanár. A Dél-pesti Centrumkórház pszichológusa. Alapító tagja a Magyar Irodalomterápiás Társaságnak. Jámbor Andrea és Orgován Gábor Hallhatatlan szavak című könyvének szakmai lektora. A III. és IV. Magyar Interdiszciplináris Humorkonferencia konferenciaköteteinek, a Sokszínű humor és A humor nagyítón keresztül című köteteknek társszerkesztője. 

 

BARTA PÉTER a nyelvtudomány kandidátusa, egyetemi docens (Eötvös Loránd Tudományegyetem). Fő kutatási terü­letei a közmondások (különösen a francia közmondások és azok ferdítései, a francia, a magyar és az egyéb európai anyag összehasonlítása) és a francia morfoszintaxis. 60 publikáció szerzője/társszerzője (pl. A közmondásferdítések ma: öt nyelv antiproverbiumainak nyelvészeti vizsgálata, 2018) és hét kötet társ-szerkesztője. A Nemzetközi Folklórlingvisztikai Kutatócsoport tagja, a Paremia című folyóirat lektora. 

 


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 204. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
A nap idézete Shakespeare-től:
Nem volt még olyan bölcs...
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2018-at?szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
Hírlevél

Hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.
Feliratkozás

A feliratkozott címzettek között minden hónapban egy 10.000 Ft értékű vásárlási utalványt sorsolunk ki.
Eddigi nyertesek.
A Tinta Könyvkiadó sikerlistája
2019 - augusztus
1.Magyar motívumok kifestőkönyve
2.Szólások és közmondások - Munkafüzet
3.Nagy magyar tájszótár
4.Helyesírási munkafüzet az 5. évfolyam részére
5.Egybeírás és különírás munkafüzet
6.A magyar díszítés alapformái
7.Helyesírási munkafüzet a 7. évfolyam részére
8.Mi a szösz?
9.Helyesírási munkafüzet a 6. évfolyam részére
10.Helyesírási munkafüzet a 8. évfolyam részére