Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék A könyvről írták

Kiss Lajos: Szófejtés, szótárírás és nyelvtudomány-történet

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Kiss Lajos: Szófejtés, szótárírás és nyelvtudomány-történet

394 oldal, n.a., puhafedeles
ISBN 9639372846
2004

KISS LAJOS (1922-2003) a magyarországi etimológia, névtan, szótártan és szlavisztika kiemelkedő alakja, aki a nyelvtudomány történetének kutatásában is jelentős eredményeket ért el. 

A Magyar Tudományos Akadémia 1998-ban levelező, majd 2001-ben rendes tagjául választotta. Fő műve a Földrajzi nevek etimológiai szótára, 1988-as első megjelenése óta számtalan kiadást ért meg. 

A Szófejtés, szótárírás és nyelvtudomány-történet kötet válogatás Kiss Lajos szerteágazó és igen termékeny munkásságából. Hat fejezetre osztva (Az etimológia elmélete, Szófejtések, Földrajzinév-magyarázatok, Lexikográfia, A Földrajzi nevek etimológiai szótára, Nyelvtudomány-történet) 41 tanulmányt tartalmaz, amelyek az elmúlt évtizedekben a Magyar Nyelvben, a Magyar Nyelvőrben és más szakfolyóiratokban jelentek meg. A tanulmányok sorát Kiss Lajos személyes hangvételű visszapillantása zárja, amelyet publikációs jegyzék, szómutató és földrajzinév-mutató követ. 

A kötetet a nyelvész szakembereken kívül mindazoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a magyar nyelv szavainak eredete, története és az ehhez kapcsolódó nyelvészeti kutatások iránt. 


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat XXVII. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.