Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből Előszó

Bernard Cerquiglini: A francia nyelv születése

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Bernard Cerquiglini: A francia nyelv születése

84 oldal, n.a., puhafedeles
ISBN 9639372730
2003

Bernard Cerquiglini műve széles körű áttekintést ad a francia nyelv születéséről, kialakulásáról, nem feledkezve meg egyetlen fontos tényezőről sem.  

A műből elénk tárul az első újlatin és francia nyelvemlék, a Strasbourgi eskü (842) teljes genezise, melynek jelentősége jóval nagyobb, mint ahogyan azt először gondolnánk: a korabeli történelmi eseményekkel való közvetlen kapcsolatán túl – meglepő módon – a mai Európa mindennapi életében is több szempontból meghatározónak tekinthető. Számos olyan történelmi személyiség életútját is megismerhetjük, akik vagy közvetlen irányítói voltak a korabeli Európa sorsának, vagy pedig a háttérben meghúzódva közelről szemlélték, illetve kisebb mértékben formálták a történelem alakulását. A nyelvemlékek utóéletéről is számtalan izgalmas fejleményt tudhatunk meg, amelyek közül némelyik vitát váltott ki a tudósok körében.  

A francia nyelv születése a francia nyelv és a francia kultúra iránt érdeklődők nélkülözhetetlen olvasmánya, ám rajtuk kívül nagy haszonnal forgathatják mindazok, akiket érdekel a történeti nyelvészet, illetve meg szeretnék ismerni a középkor első felének Nyugat-Európájában lezajlott hatalmi harcok indítékait és főbb állomásait, valamint a mindezeket megörökítő legfontosabb dokumentumok, nyelvemlékek történetét.  

Bernard Cerquiglini az Université Paris VII nyelvészprofesszora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tiszteletbeli professzora és doktora, jelenleg közvetlenül a francia köztársasági elnök alá rendelt Francia és Franciaországi Nyelvek Intézetének [Délégation a la langue française et aux langues de France] vezetője. A közelmúltban több alkalommal is járt Magyarországon, számos nagysikerű előadást tartott. 


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat XXV. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.