Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék

Gecső Tamás: A nyelvleírás lehetőségei és határai

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Gecső Tamás: A nyelvleírás lehetőségei és határai

224 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9639372609
2003

A Tinta Könyvkiadó a Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat XIX. köteteként Gecső Tamásnak A nyelvleírás lehetőségei és határai című munkáját adja közre. A monográfia címe a modern nyelvtudomány elméleti-módszertani alapvetésének fő kérdésére utal: a természetes nyelv adekvát leírása a társadalomtudományok vagy a természettudományok szférájába sorolható-e? A szerző amellett érvel, hogy a nyelvnek a langue értelmében való tudományos igényű és értékű leírása csak a természettudományok eszközeivel, módszereivel lehetséges. 

A mű második része a mai magyar nyelv leírásának néhány problémáját tárgyalja, így – többek között – a kvantorok, a topik, a kontrasztív topik, a fókusz és a tárgyas ragozás, valamint a kérdőszó és a hatókör összefüggéseiről olvashatunk elemzéseket. A szerző kísérletet tesz arra, hogy megvilágítsa a hová? és a honnan? reláció különbségének pszicholingvisztikai természetét. 

A harmadik részben a kontrasztivitás és a jelentésintegráció témakörében olvashatunk tanulmányokat. 

A Függelék, a nyelvészet, a műelemzés és a szövegkritika összefüggéseit mutatja be; ennek a résznek a társszerzője Glaser Judit. Itt olvasható először teljes terjedelmében Tamkó Sirató Károlynak a Dimenzionista Albuma, amely nélkülözhetetlen kordokumentuma a 20. század 30-as évei párizsi művészvilágának. 

A monográfiát ajánljuk nyelvészeknek, irodalommal foglalkozóknak egyaránt, mindazoknak, akik érdeklődnek a modern nyelvtudomány legújabb kutatásai iránt.


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat XIX. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.