Tinta Könyvkiadó

Leírás Részlet a könyvből Előszó A könyvről írták

Forgács Tamás: Magyar szólások és közmondások szótára
Mai nyelvünk állandósult szókapcsolatai példákkal szemléltetve

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Forgács Tamás: Magyar szólások és közmondások szótára

822 oldal, B/5, keménytáblás
ISBN 9639372579
2003

A szótár összeállítója, Forgács Tamás a Szegedi Tudományegyetem Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézetének a vezetője. 

A Magyar szólások és közmondások szótára, a magyar szótárirodalom régi adósságát törlesztve, a mai magyar nyelv állandósult szókapcsolatait mutatja be. A közel 8000 szótári címszó között így számos szleng jellegű kifejezés is helyet kapott. Mindegyik szócikk megadja a kifejezések szótári formáját, esetleg azok variánsait, továbbá rámutat arra is, hogyan lehet őket mondatba illeszteni. Ezután következik a szókapcsolatok pontos jelentésének megadása, vagy annak a szituációnak a leírása, amelyben elhangozhatnak. 

Jelentős újítása a szótárnak, hogy a kifejezések használatát példamondatokkal szemlélteti. A zömmel az elmúlt évtized sajtótermékeiből gyűjtött nyelvi példák azon túl, hogy megvilágítják a kifejezés pontos használati szabályait, az esetleges "ferdítési" lehetőségekre is rámutatnak. Egyúttal érdekes és szórakoztató olvasmányok, hiszen a példamondatok a rendszerváltozás utáni Magyarország és az ezredfordulón átlépő világ valamiféle lenyomatát adják. 

Tanulságosak és élvezetesek azok a rövid magyarázatok, amelyek az egyes kifejezések kultúrtörténeti vagy néprajzi hátterét tárják az olvasó elé. 

A szótár a magyar anyanyelvűek és a magyart mint idegen nyelvet tanulók legszélesebb körei számára készült. Nagy haszonnal forgathatják általános és középiskolai diákok, egyetemisták, hivatásos tollforgatók (újságírók, szerkesztők, fordítók), de anyanyelvünk oktatásának is nélkülözhetetlen segédeszköze. 

 

A Magyar szólások és közmondások szótára 2007-ben elnyerte a Kiváló Magyar Szótár díjat.


A magyar nyelv kézikönyvei sorozat 6. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.