Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Előszó A könyvről írták

Szathmári István: A stilisztikai alakzatok rendszerezése

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Szathmári István: A stilisztikai alakzatok rendszerezése

205 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9637094539
2006

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Mai magyar nyelvészeti tanszéke mellett immár 35 éve működő és több mint 30 tagjával csaknem a teljes magyar felsőoktatást képviselő Stíluskutató csoport 2005. október 26-án konferenciát rendezett „Alakzatok – alakzatlexikon” címmel. Mint a cím is jelzi, a csoport célja egy teljes alakzatlexikon megjelentetése. A konferencia előadásai az ehhez vezető kutatásnak, illetve vitának a második állomását jelentik. Szó volt itt olyan elméleti kérdésekről, mint az alakzatok rendszerezése; az alakzatok egyetemessége és határesetei; az alakzatok és a norma; a szóképek helye; az alakzatok pragmatikai megközelítése; alakzattársulás; az alakzatok lefordítása. Más előadások egyes alakzatokkal foglalkoztak, ilyenek: a kérdések, a metonímia kognitív megközelítése, az ellentétezés, az archaizálás; a transzmutáció. Ismét más előadások valamely alakzatot vizsgálták egy-egy költő, író művében, műveiben: Márai Sándor körmondatai, az irónia Babits Halálfiai c. regényében, alakzattársulás Balassi egyik versében, jellemző alakzatok Radnóti néhány költeményében. 

Mint elődjét („A retorikai-stilisztikai alakzatok világa”, Tinta Könyvkiadó, 2003.), ezt a kötetet is haszonnal forgathatják a nyelv- és irodalomtudomány szakemberei, az egyetemi, főiskolai és középiskolai diákok, továbbá mindenki, akit a szépirodalomnak és a hangos beszédnek ez a fontos eszköze érdekel.


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 55. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.