Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék A könyvről írták

Borbély Anna, Vančoné Kremmer Ildikó, Hattyár Helga (szerkesztő): Nyelvideológiák, attitűdök és sztereotípiák
15. Élőnyelvi Konferencia

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Borbély Anna, Vančoné Kremmer Ildikó, Hattyár Helga: Nyelvideológiák, attitűdök és sztereotípiák

440 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789639074514
2010

A 15. Élőnyelvi Konferencia Nyelvideológiák, attitűdök és sztereotípiák címmel 2008. szeptember 4-6-án került meg-rendezésre a szlovákiai Párkányban. A konferenciát az MTA Nyelvtudományi Intézet Élőnyelvi Kutatócsoportja (Budapest), a Gramma Nyelvi Iroda (Dunaszerdahely, Szlovákia) és a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara (Nyitra, Szlovákia) szervezte. Ez a kötet a 15. Élőnyelvi Konferencián elhangzott és bemutatott előadások, poszterek és műhelyek szerkesztett és lektorált változatait tartalmazza. Az Élőnyelvi Konferenciák olyan szociolingvisztikai kutatási eredmények bemutatására nyújtanak lehetőséget, amelyek elsősorban a mai magyar nyelvváltozatokra, ezen belül a hazai magyar nyelvváltozatokra, a határainkon kívüli magyar nyelvváltozatokra, valamint a magyarországi kisebbségi nyelv-változatokra irányulnak. Az elmúlt 20 évben az Élőnyelvi Konferenciák voltak a Kárpát-medencei magyar nyelvészek együttműködésének legfőbb fórumai. 

A konferencia központi témáihoz illeszkedően a jelen kötetben szereplő írások tematikája, módszertani háttere szerteágazó. Szólnak a magyar nyelvről éppúgy, mint a határainkon innen és túl élő közösségekben érvényesülő nyelvi, nyelvhasználati jelenségekről. 

 

A 16. Élőnyelvi Konferencia kötete Nyelvi mítoszok, ideológiák, nyelvpolitika és nyelvi emberi jogok címmel jelent meg a TINTA Könyvkiadónál.


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 101. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.