Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék A könyvről írták

Hires-László Kornélia, Karmacsi Zoltán, Márku Anita (szerkesztő): Nyelvi mítoszok, ideológiák, nyelvpolitika és nyelvi emberi jogok
A 16. Élőnyelvi Konferencia anyagai

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Hires-László Kornélia, Karmacsi Zoltán, Márku Anita: Nyelvi mítoszok, ideológiák, nyelvpolitika és nyelvi emberi jogok

488 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789639902947
2011

Az 1988-ban indult Élőnyelvi Konferenciák sorozata az első olyan tudományos kezdeményezés volt, amely a határon inneni és túli nyelvészeket együtt, egy fórumon szólaltatta meg a találkozás és együttműködés szándékával. A 16. Élőnyelvi Konferenciát a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Intézete rendezte 2010 szeptemberében. A 16. Élőnyelvi Konferencia témája a nyelvi mítoszok, ideológiák, valamint a nyelvpolitika és a nyelvi jogok köré szerveződött. A 21. századi Európában egyre többet hallunk a globalizációról, a határok légiesítéséről, a multikulturalizmusról, a jogállamiságról, a demokráciáról és az emberi jogokról, az államok jelentős része kiemelt figyelmet fordít polgárai nyelvi jogainak szabályozására. S bár a nyelvi emberi jogok iránt fokozatosan nő a figyelem, a nyelvpolitikát és a nyelvi jogok gyakorlati alkalmazását gyakran tudománytalan nyelvi mítoszok, nyelvészeti kérdésekben laikus politikusok és értelmiségiek által támogatott ideológiák határozzák meg. A kötet célja, hogy a konferencián elhangzott előadások közlésével közelebb vigyen a valós helyzet feltárásához, az ideológiák és mítoszok leleplezéséhez. Ezzel talán nemcsak a nyelvészek, hanem a szélesebb közvélemény és a politikusok figyelme is a nyelvi tolerancia, a nyelvi emberi jogok felé irányulhat, hogy nyelvi, nyelvpolitikai kérdésekben a döntéshozók tájékozódhassanak a szakértők álláspontjáról, mielőtt a nyelvhasználatot, a nyelvi emberi jogokat befolyásoló nyelvtörvényeket alkotnak. 

 

A 15. Élőnyelvi Konferencia kötete Nyelvideológiák, attitűdök és sztereotípiák címmel jelent meg a TINTA Könyvkiadónál.


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 130. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.