Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Előszó

Várnai Judit Szilvia: Bárhogy nevezzük...
A tulajdonnév a nyelvben és a természetben

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Várnai Judit Szilvia: Bárhogy nevezzük...

100 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9637094229
2005

A könyv témája a tulajdonnevek problematikájának általános megközelítése, illetve a magyar nyelvtudomány hagyományos megközelítési módjainak kritikai vizsgálata. 

Várnai Judit Szilvia arra a kérdésre keresi a választ, hogy a tulajdonnevek hogyan helyezkednek el a nyelvben, a nyelvi rendszerben. Gondolatait négy témakörbe csoportosítja: 

1. Mi a tulajdonnév? 2. A tulajdonnév grammatikai megközelítései 3. A tulajdonnevek és a formális rendszerezés kérdése 4. A tulajdonnevek mint nem formális rendszer. 

A szerző elsősorban a magyarországi névelméleti írások lényeges vonásait mutatja be. Mivel a szerző szerint a tulajdonnevekkel kapcsolatos lényeges kérdések formális nyelvészeti keretek között nem válaszolhatók meg, a megoldást a nyelvészetben eddig nem alkalmazott transzlogikus megközelítés bevezetésében látja. 

Ajánljuk a könyvet mindazoknak, akik érdeklődnek a névtan, illetve a nyelvészet határterületei iránt. Ezenkívül haszonnal forgathatják nyelvészek, egyetemi oktatók, magyartanárok, egyetemi és főiskolai hallgatók. 

Várnai Judit Szilvia nyelvtudományi doktori fokozatát a Debreceni Egyetemen szerezte, oktatóként ugyanott magyar nyelvészeti tárgyakat tanított, jelenleg az Igazságügyi Minisztérium munkatársa és a Szegedi Tudományegyetem, illetve az ELTE fordító- és tolmácsképzőjének oktatója.


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat XLII. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.