Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből Előszó A könyvről írták

Bencédy József: Jót s jól!
Válogatott nyelvművelő írások és műelemzések

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Bencédy József: Jót s jól!

186 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9637094083
2005

Bencédy Józsefnek ez a könyve azokat a cikkeket és tanulmányokat foglalja magába, melyeket írásai közül a szerző leginkább érdemesnek tartott arra, hogy több évtizedes pályafutásának elveit és céljait, valamint konkrét esetekben követett gyakorlati megoldásait bemutassák. 

A tanulmánygyűjtemény tematikus elrendezésű. Két fő részére utal a Kazinczytól idézett cím – Jót s jól! – is. Az első cikkcsoport a szerzőnek a nyelvművelés lehetőségeivel és határaival foglalkozó elemzéseit tartalmazza. Ezt követi a nagy tömegű konkrét anyagot bemutató és vizsgáló szókészlettani fejezet. A „Szófűzés” című fejezet a mondaton belüli egységek szerkesztési fortélyait mutatja be, majd a mondatalkotás tipikus hibáival foglalkozó rész következik, bőséges példaanyaggal, hiszen az egyes szavak, szerkezetek végső céljukat és rendeltetésüket a mondatokban érik el, a szavak a mondatok révén válnak szöveggé. 

A könyv utolsó, rövid fejezete verselemzéseket foglal magába, s valószínűleg ez a rész fogja leginkább elnyerni az olvasók tetszését. Ezekkel a mesteri elemzésekkel bizonyítja Bencédy József, hogy mindaz, amiről korábban szólt (a tárgyhoz illő szóválasztás éppúgy, mint a nyelvtani helyesség) mind-mind egyetlen célt szolgál: önmagunk, belső világunk hű kifejezését. 

Bencédy József azok közé a nyelvművelők közé tartozik, akik nyelvünk történetét és jelen rendszerét egyaránt jól ismerik, alapállása, hogy gondosan mérlegelnünk kell nyelvünk árnyalatait, nyelv és gondolat összefüggését, mielőtt ítélkezünk, tehát véleménye iránt teljes bizalommal lehetünk. Annál is inkább, mert nyelvfelfogása példásan hajlékony: szívesen elfogadja az újat, de védi a régit is aszerint, hogy mit kíván nyelvi rendszerünk és a kommunikáció érdeke.


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat XXXVIII. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.