Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből Előszó

Kugler Nóra: Megfigyelés és következtetés a nyelvi tevékenységben

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Kugler Nóra: Megfigyelés és következtetés a nyelvi tevékenységben

280 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789634090373
2016

Ez a könyv azt tárja fel, hogyan jelenítjük meg nyelvileg, hogy megfigyelésből származik, illetve következtetési folyamatok eredménye az, amiről beszélünk. A következtetés nyelvi kifejezése mindig konstruálás, nincs eleve adva, a megfigyelt eseménybe „belekódolva”, hogy azt miként kell nyelvileg kifejezni. A beszélő fogalmilag és nyelvileg megalkotja azt a jelenetet, amelyet nyelvi kifejezések által mások elé akar tárni. Ebben a folyamatban a beszélő döntések sorozatát hajtja végre, amíg eljut a megnyilatkozásig. Ezek a döntések nem feltétlenül tudatosak, és többnyire reflektálatlanok maradnak.  

A vizsgálat a megfigyelés és a következtetés magyar jelölőivel foglalkozik. A jelenségek megközelítése a funkcionális kognitív nyelvészeti kerethez illeszkedik, a megállapítások empirikus vizsgálatra, részben már meglévő adatbázisok használatára, részben saját kísérletre és az ennek anyagából létrehozott korpusz kvalitatív elemzésére épülnek.  

Kugler Nóra 1994 óta az ELTE BTK oktatója, habilitált doktor, a DiAGram funkcionális nyelvészeti kutatócsoport tagja, 72 tudományos közlemény, köztük négy könyv és több tankönyv szerzője. 


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 179. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.