Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből Előszó

Kemény Gábor: Krúdy körül
Stilisztikai tanulmányok és elemzések a 20. századi magyar irodalomról

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Kemény Gábor: Krúdy körül

238 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789634090601
2016

Kemény Gábor tanulmánykötete meggyőzően bizonyítja, hogy a stilisztika ma is él, és a társtudományokkal kölcsönhatásban eredményesen szolgálja írásos világunk jobb megismerését, hagyományainak megőrzését, műveltségünk és kulturáltságunk ma különösen kívánatos gazdagítását. 

(Péter Mihály lektori véleményéből) 

 

A kötet három részből tevődik össze. Az első rész stíluselméleti tanulmányokat tartalmaz a hangszimbolikáról, a nyelvi kép típusainak osztályozásáról és a Nyugat első korszakának stílusirányzatairól. 

A második rész Krúdy Gyula írásművészetével, a szerző kutatásainak központi témájával foglalkozik. A hat tanulmány többféle (stilisztikai, stílustörténeti, szövegtani, filológiai, irodalomtörténeti) irányból közelíti meg Krúdy munkásságát. Az egyik tanulmány kvantitatív módszert alkalmazva hasonlítja össze a Szindbád-novellákat Márai Sándor Krúdyról szóló regényével, a Szindbád hazameggyel. 

A harmadik rész Krúdy kortársai és utódai (Móricz, Kosztolányi, Weöres, Mándy) egy-egy alkotását elemzi stilisztikai, szövegtani és poétikai szempontból. A tanulmányok egyike azt vizsgálja, hogyan dolgozta át Móricz Kemény Zsigmond regényét, A rajongókat, és hogy ez az átdolgozás sikeresnek minősíthető-e. A zárófejezet azt a kérdést veti fel, lehetséges és érdemes-e nyelvhelyességi szempontból ’’lektorálni’’ a szépirodalmi műveket. 

A szerző ezt a könyvét nemcsak a szakmabeli olvasóknak szánja, hanem tanítványainak, az egyetemi hallgatóknak és általában mindenkinek, aki szeretne elmélyedni a 20. századi magyar irodalom nyelvi szépségeiben. 


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 187. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.